Rundebordskonferansen med klare budskap
Med norsk gass sin rolle i dagens geopolitiske situasjon som sentralt tema, 130 deltakere og et toppet lag med innledere er den 9. Rundebordskonferansen vel gjennomført. Se bilder fra dagen her.Den geopolitiske situasjonen og viktigheten av norsk gassforsyning til Europa var et spennende utgangspunkt for Rundebordskonferansen onsdag 19. juli. Russlands angrepskrig mot Ukraina har forandret mye i norsk og europeisk sikkerhetssituasjon, og norsk gass er blitt et sikkerhetspolitisk anliggende for Europa. Norges geopolitiske betydning har økt og europeiske land vil være avhengig av norske energileveranser i mange år. Det nye trusselbildet, sikring av våre interesser, svak norsk valuta, endrede politiske rammevilkår og bærekraftig næringsutvikling krever klokskap å manøvrere gjennom.
1/3 del av EU's gasstilførsel dekkes av Norge
Med krig, pandemi og stormaktrivalisering som bakteppe har sårbarheten til energisikkerheten blitt et sentralt tema. Trygghet for gassleveranser og sikkerheten på norsk sokkel er i Europas interesse påpekte Utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Risikoreduksjon for å sikre at energiinfrastruktur ikke rammes og utvikling og produksjon av fornybar energi gjør at vi akselerer overgangen fra olje og gass til ny industri. Huitfeldt var klar på at Norge ikke skal legge ned olje- og gassnæringen, men ny industri skal bygges på skuldrene av den.
Utvikling av hydrogenmarkedet og storskala produksjon av hydrogen er et viktig satsingsområde sammen med Tyskland som er vår viktigste parter i Europa.
Internasjonalt samarbeid slik vi kjenner reglene og prinsippene utfordres og brytes av Russland. Diplomatiet blir viktigere enn før for næringslivet. Vi er tryggere sammen avsluttet Huitfeldt.
Vil åpne hydrogenledning mellom Tyskland og Norge i 2030
Dr. Detlef Wachter, Tysklands ambassadør i Norge snakket om "The geopolitical situation and the importance of Norwegian and German energy cooperation". Han var særlig opptatt av viktigheten av at det bygges en hydrogenrørledning mellom Norge og Tyskland, blant annet for å demme opp mot, som han sa, "en aggressive ustabil nabo". Tyskland er svært avhengig av norsk gass og det er derfor av stor interesse for de å bidra til å forsvare norsk infrastruktur. Wachter trakk frem det tette og gode samarbeidet mellom Norge og Tyskland.
Norge i omstillingsutfordring
Erna Solberg, partileder Høyre, tok for seg Norsk næringslivs rammevilkår nasjonalt og internasjonalt.
Olje- og gassnæringen er verdens mest lønnsomme lovlige næring, og den er svært viktig for Norge. På mellomlang sikt blir det mindre utbygginger i sektoren. Norge har derfor en særlig omstillingsutfordring, og det er ikke nok å omstille til vann, batteriproduksjon mv. Vi skal gjennom en teknologi omstilling sa Solberg. For å få til dette må vi ha stabile næringsvennlige rammevilkår, utdanningssystem som understøtter dette og arbeidslivet må sørge for at flere blir i arbeidslivet lenger. Hun trakk frem tre områder som blir viktige: fiskeri- og oppdrett som bidrar til ny teknologi, energi, vann og helse.
Langvarig utmattelseskrig
Geir Hågen Karlsen, oberstløytnant og hovedlærer i strategisk kommunikasjon ved Forsvarets høgskole tok for seg geopolitikk,, trusselbildet og sikring. Han ga en analyse av situasjonen og hva de anser som mest sannsynlig ift krigen i Ukraina: langvarig utmattelseskrig. Putin er villig til å ofre det som ofres må.
De sosiale, politiske og økonomiske konsekvensen må vi leve med, men ingen land i Europa er bedre til å håndtere situasjonen enn Norge om den skulle eskalere.
Norge vil være en stabil leverandør av olje og gass i mange år
Torgeir Stordal, direktør Oljedirektoratet sa at Norsk sokkel er moden og at sjansen for å gjøre store nye funn i områdene som er åpnet er begrenset. Vi må derfor fortsette å lete, og han ønsket at leteaktiviteten var høyere bl.a. i Barentshavet. Lagring av Co2, havvind og havbunnsmineraler vil kunne bli nye spennende næringer fremover.
Vi må lete etter mer gass på hele sokkelen, og vi må ha på plass CO2 offshore transport sa Frode Leversund, administrerende direktør Gassco.
Peter Schwarz, kommunikasjonsdirektør Wintershall Dea, fortalte om deres utbyggingsprosjekt i Norskehavet som skal bidra til mer gass til Europa via Polarled, og nye muligheter for karbonlagring på norsk sokkel.
Ronny Karlsen, CFO Wind Catching Systems, fortalte om havvindprosjektet de planlegger utenfor Hustadvika og herunder muligheter det kan gi regionalt næringsliv.
Odd Jørgen Nilssen, ordfører Aukra kommune fortalte om ambisjonen til Aukra og tegnet et bilde av en langsiktig og lys horisont. Han og fylkesordfører Line Hatmosø Hoem innledet konferansen hvor Hoem mellom annet trakk frem at det er behov for 4.000 nye ansatte til arbeidslivet i fylket fremover.