Kan Molderegionen øke produksjonen av energi?
Vi må importere energi for å dekke opp kraftunderskuddet til regionen i uoverskuelig fremtid, sier konsernsjef i Istad AS Ivar Kosberg og daglig leder i Elinett AS Gerhard Eidså.Det har i det siste blitt fokusert på at Møre og Romsdal er en av to regioner i landet som ikke produserer nok energi til å dekke eget forbruk, og dermed må importere fra andre.
Kan Molderegionen øke produksjonen av energi?
Kosberg sier at utfordringen med energi er både å kunne produsere dette til en tilstrekkelig lav kostnad, samtidig som tiltaket ikke fører til for store ulemper for samfunnet. Alle tiltakene innenfor energisektoren som produserer større mengder energi er konfliktfylte, og de fleste av tiltakene tar svært lang tid å realisere. Det er ingen «quick fix» løsning innenfor dette området. Det er også et stort problem at de sentrale politiske partiene ikke er interessert i å finne felles løsninger innenfor dette sentrale samfunnsområdet.
Kosberg og Eidså sier at regionen har få gode muligheter til å produsere mer energi enn det som produseres i dag. Dette dreier som om lønnsomhet og samfunnsmessig aksept for tiltakene. Energi fra vann er den viktigste energikilden i regionen vår, og det er få muligheter av betydning til å hente mer via vannkraften.
Sol og vind?
Fylket viser i sin rapport om situasjonen i Møre og Romsdal at sol og vind er mulige energikilder. Kosberg sier det er lite trolig at solenergi vil bidra i særlig grad i vår region. Dette fordi sol er arealkrevende, vi har de solforholdene vi har, og det er dyrt å investere i solanlegg. Når det gjelder vindenergi, så er vind på land blant de mest lønnsomme energiprosjektene, noe som tar relativt kort tid å realisere, men som ikke har særlig aksept som tiltak i området som blir berørt av dette. Kommunene har vetorett på realiseringen av vindprosjekter på land. Offshore vind er ikke lønnsomt, krever betydelige subsidier og tar meget lang tid å realisere.
Hydrogen?
Det er tilgang til gass på Nyhamna. Det ses på konsepter for å overføre hydrogen i rør fra Nyhamna til Tyskland, og det vurderes løsninger med blått hydrogen. Blått hydrogen er produksjon av hydrogen fra naturgass med karbonfangst og -lagring. Dette er en mulig fremtidig energikilde fra regionen i fremtiden sier de.
Hva kan regionen gjøre?
Energiøkonomiseringstiltak, fjernvarme, noen mindre vannkraftprosjekter og noe sol vil kunne bidra noe, men det er overhodet ikke nok til å dekke behovet som regionen har og vil få i fremtiden sier Kosberg og Eidså. Vi er avhengige av å importere energi fra andre også fremover.
Ny 420 kV linje?
I januar 2022 besluttet Statnett konsept for å bygge ny 420 kV mellom Isfjorden og Istad. Forventet byggestart er 2027 med ferdigstillelse i 2030. Linjen vil ikke medføre ny energi, men vil gi større kapasitet og dermed muligheter for å levere mer energi til regionen. Regionen hadde nylig et utfall der 420 kV linjen falt ut. Vil Statnett kunne forsere utbyggingen i regionen som følge av den sårbarhet vi har? Utbygging av ny linje skal gjennom konsesjonsbehandling, det tar tid, men det er muligheter for å kunne komme raskere i gang med prosessen om det prioriteres.
Bygger linjenett som gjør at vi kan utvikle nærings- og samfunnsliv
Vi må fortsette å forsterke og bygge linjenett å slik at vi er rigget til å kunne transportere den energien som samfunn og næringslivet i regionen trenger for å kunne utvikle seg fremover sier Kosberg og Eidså.