Over 1 milliard kroner lyses nå ut til innovasjonsprosjekter i næringslivet
Til tross for sterke fagmiljøer og noen av landets mest teknologisk avanserte eksportbedrifter, henter næringslivet i Møre og Romsdal ut langt mindre offentlige midler til forskning og utvikling enn sine kolleger i Oslo og Trøndelag.Forskningsrådet har nylig lansert en rekke utlysninger som samlet utgjør over 1 milliard kroner.
Innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN) er en finansieringsordning for næringsliv med forsknings- og utviklingsprosjekter innenfor et bredt spekter av temaer som for eksempel industri, tjenestenæringer, energi, transport, mat og bioøkonomi. Prosjektene skal bidra til bedriftens verdiskaping gjennom utvikling av nye produkter, prosesser eller tjenester. Prosjektene skal også løse store samfunnsutfordringer og bidra til omstilling gjennom samarbeid med forskningsorganisasjoner eller andre bedrifter.
– Forskning i næringslivet er avgjørende for å sikre konkurransekraft, både for den enkelte bedrift og for norsk økonomi. Vi mottar et stort antall søknader av høy kvalitet, og jeg er glad for at vi nå kan lyse ut over 1 milliard kroner og tilby løpende søknadsmottak og tildelinger, sier Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør for Innovasjon i næringsliv og offentlig sektor til Forskningsrådet nettside.
Få hjelp av Kompetansemegler
ProtoMore Kunnskapspark har solid erfaring med å hjelpe næringslivet med å søke støtte og finne riktig kompetanse. Deres kompetansemeglere bistår både med prosjektidéutvikling og kobling til forskningsmiljøer og virkemiddelapparatet.
De tilbyr gratis veiledning til bedrifter som vurderer innovasjonsprosjekter. De bistår med:
- Å avdekke utviklingsønsker
- Å avklare om ekspertbistand ønskes
- Å finne best mulig kompetanse og offentlig risikoavlastning
- Med søknadsprosessen
- Med råd om innovasjons, forsknings-og utviklingsprosjekter
- Å finne den beste forskerkompetansen i godkjente forsknings-og utviklingsmiljø (FoU)
- Å strukturere og sette opp prosjekt, for å finne riktig virkemiddel
- Å finne fram i det offentlige virkemiddelapparatet for å søke om offentlig risikokapital for å gjennomføre
innovasjonsprosjekt (SkatteFUNN, ulike tiltak i Innovasjon Norge og tilbud fra Forskningsrådet)
Ubenyttet mulighet
Regioner med sterke kompetansemiljøer og teknologisk ledende eksportbedrifter som næringslivet i Møre og Romsdal, benytter i mindre grad offentlige virkemidler enn mange andre regioner i Norge.
I 2022 investerte det offentlige 21 000 kroner i FoU per innbygger i Oslo og 19 000 per innbygger i Trøndelag. Totalt gikk 52 prosent av de offentlige midlene til disse to fylkene. Næringslivet investerte 17 000 kroner per innbygger i Oslo og 11 000 i Trøndelag. Totalt utgjorde dette 40 prosent av næringslivets FoU-midler.
I Rogaland, Møre og Romsdal og Vestfold og Telemark investerte det offentlige mellom 2 100 og 2 900 kroner per innbygger. Næringslivet investerte over dobbelt så mye, mellom 6 000 og 7 900 kroner, skriver Rune Dahl Fitjar, Prorektor for innovasjon og samfunn, Universitetet i Stavanger her.
Her finner du utlysningene
Innovasjonsprosjekter i næringslivet: Energi og transport (inkluderer petroleum og maritime næringer)
Innovasjonsprosjekter i næringslivet: Industri og tjenestenæringer